Pasi pentru recuperarea taxei de inmatriculare

In primul rind cei care au platit taxa auto trebuie sa faca o cerere la Fisc pentru recuperarea banilor. Dupa ce vor primi raspunsul, care va fi aproape sigur negativ, se va actiona in judecata Ministerul de Finante.
    Iesenii care si-au cumparat masini second hand din afara tarii au inceput sa ceara restituirea taxei de prima inmatriculare. Pina in prezent au depus cereri in acest sens la Directia Judeteana de Finante Iasi zece persoane persoane.
    Primul pas ce trebuie facut de un cetatean care a platit taxa de prima inmatriculare si doreste sa-si recupereze banii este sa se reprezinte la Directia Generala de Finante Publice Judetene (DGFPJ, unde va depune o cerere prin intermediul careia va solicita restituirea taxei la care va anexa totodata si chitanta care sa ateste plata taxei de prima inmatriculare. In urma acestei cereri, reprezentantii Fiscului vor fi obligati sa raspunda solicitantului in maxim 30 de zile. Insa, de cele mai multe ori, raspunsul va fi negativ. Lucrul acesta il recunosc chiar si reprezentantii Fiscului.
    "Pina in prezent am primit aproximativ zece cereri de restituire a taxei de prima inmatriculare. Inca nu am raspuns la nici una dintre ele. Insa trebuie sa precizam ca rolul institutiei noastre a fost de a pune la dispozitia iesenilor programul prin care se calcula taxa de prima inmatriculare pentru a sti fiecare cit are de platit. Apoi, institutia noastra a avut directive doar de a incasa aceasta taxa. Cu siguranta raspunsurile la cererile de restituire a taxei de prima inmatriculare vor fi negative. Trebuie sa actioneze in instanta Ministerul Economiei si Finantelor", a explicat purtatorul de cuvint in cadrul DGFPJ.
    Dupa plingerea inaintata Fiscului, se poate trece la pasul doi. Cu raspunsul negativ al Fiscului, persoana in cauza trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Administratiei Finantelor Publice (Fiscul) pe care o va depune la Sectia Comerciala si de Contecios Administrativ si Fiscal a Tribunalului
    In cererea de chemare in judecata se va solicita anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitari taxei de prima inmatriculare si obligarea Administratiei Finantelor Publice sa restituie banii.
    Un barbat din Arad a reusit sa cistige un astfel de proces la prima instanta. Ilie Luna platise o taxa de inmatriculare de 6.280 lei pentru un autoturism de 9.700 de euro achizitionat din Austria.
    In prezent, se poate solicita restituirea taxei numai pentru masinile second-hand inmatriculate dupa 1 ianuarie 2007. Cetateanul plateste taxa la Administratia Finantelor Publice (AFP) si primeste o chitanta. Este singurul document pe care-l primeste, pentru ca AFP nu emite decizii de impunere, asa cum obliga legea, in care sa se spuna cetateanului: uite, pentru masina asta datoreaza taxa, din motivele astea si avand acest temei juridic.
    Astfel, se formuleaza o cerere de restituire la AFP, in care se spune ca taxa este contrara dreptului comunitar, discriminatorie si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Cererea se va respinge. Impotriva deciziei de respingere se face o contestatie la AFP. Raspunsul va fi tot negativ.
    Aici se termina procedura administrativa prealabila, dupa care persoana in cauza se adreseaza instantei, Sectia de Contencios-Administrativ.Cetateanul solicita tot ce a cerut anterior plus cheltuieli de judecata. Daca Tribunalul admite cererea, AFP va face recurs. Daca apoi, Curtea de Apel va respinge recursul, va investi hotararea cu formula judecatorie, iar cetateanul va solicita restituirea taxei.

Posted in Etichete: |

0 comentarii: