Pana la sfarsitul anului Carburantii vor depasi 4 lei pe litru
Posted On joi, 22 noiembrie 2007 at la 15:40 by MCLocatorPretul carburantilor ar putea sa creasca cu pana la 20 la suta pana la finele acestui an, a declarat, pentru The Money Channel, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache.
Daca pretul petrolului va depasi granita celor 100 de dolari pe baril, cresterea va fi inevitabila, iar impactul economic va fi unul extrem de puternic pentru economia romaneasca. Majorarea pretului carburantilor a inceput deja, de zilele trecute, si va continua cu procente si mai semnificative, mai sustine Ion Tache. El spune ca marile companii petroliere au inceput sa termine stocurile de petrol pe care le cumparasera in vara, atunci cand titeiul era in jurul valorii de 65 de dolari pe baril.
De atunci, petrolul s-a scumpit pana la 99 de dolari, iar noile rezerve au fost cumparate la preturile majorate. Urmare a acestei situatii, majorarea preturilor cu pana la 20 de procente este inevitabila. El a mai explicat ca majorarile de preturi vor avea loc treptat, pentru ca socul sa fie oarecum atenuat, insa in mod cert, pana la finele anului, nu va mai exista carburant vandut sub pretul de 4 RON per litru.
Nicio politica pe termen lung
Declaratiile lui Ion Tache survin in contextul acuzatiilor unui fost ministru al Industriilor impotriva guvernului referitoare la faptul ca statul roman nu exercita niciuna din parghiile de care dispune pentru a influenta politica de preturi a principalului producator de carburanti din tara, OMV-Petrom. Mai mult sau mai putin politizante, asftel de asertiuni aduc in centul atentiei un lucru cert: guvernul Romaniei nu a avut si nu pare sa aiba nici in prezent o viziune pe termen lung despre cum ar putea preintampina astfel de situatii. Nu are o politica articulata de achizitii de carburanti care sa fie depozitati in rezerva strategica nationala atunci cand preturile sunt acceptabile, pentru a revinde ulterior la preturi care sa atenueze in mod real socuri de genul celui care se profileaza la acest sfarsit de an.
Context international complicat
Indicii burselor asiatice au suferit ieri scaderi puternice, reactionand negativ la cresterea pretului barilului de petrol, care s-a apropiat de pragul de 100 dolari, si la devalorizarea accentuata a monedei americane.
Indicele bursei din Hong Kong a incheiat sedinta bursiera in scadere cu 4,16%, in timp ce indicele bursei din Tokyo a pierdut 2,46%, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimele 16 luni. Indicele bursei din Seul a avut o scadere de 3,5%, cea mai mare din ultimele trei luni. “Este in continuare prea multa incertitudine in Statele Unite si pe pietele locale”, a spus, la Hong Kong, Howard Gorges, vicepresedintele South China Securities.
Pretul barilului de petrol a depasit azi pentru prima data nivelul de 99 dolari pe pietele asiatice, atingand un nou record de 99,29 dolari, in timp ce dolarul s-a devalorizat pana la cel mai scazut nivel fata de moneda europeana, de 1,4855 dolari pentru un euro.
Cele doua fenomene, care se alimenteaza reciproc, sunt rezultatul convergentei mai multor factori, dintre care cel mai important este, fara indoiala, criza imobiliara din SUA, care a avut reverberatii majore si pe pietele bancare din Europa si Asia, determinand investitorii sa evite dolarul si sa se orienteze spre aur si monezi stabile precum yenul nipon, si el aflat la cote inalte fata de biletul verde, euro sau francul elvetian. poate ca nici pentru Romania n-ar strica o regandire in acelasi sens, a structurii rezervei internationale, oreientata in prezent exclusiv spre euro (75 la suta) si dolar (25 la suta).
SURSA: cronica romana