RCA va costa cu pana la 30% mai mult din 2008

Posesorii de autoturisme vor plati mai mult pentru asigurarea de raspundere civila auto (RCA), din cauza cresterii numarului de daune si a majorarii preturilor la piesele de schimb.
Anul 2008 vine cu tarife mai mari la RCA. Scumpirea politei nu este insa uniforma pe toata piata, fiecare companie de asigurare avand propria ei politica de preturi. Astfel, unele dintre companii urca tarifele cu 6-7% in cazul autoturismelor, iar altele, cu 10-30%. Spre exemplu, acelasi autoturism avand o capacitate cilindrica de 1.401-1.600 de centimetri cubi poate fi taxat cu 348 lei/an la o companie sau cu 384 lei/an la un alt asigurator. Motivele scumpirii sunt insa aceleasi, indiferent de companie. “Prima este insuficienta pentru a putea acoperi nivelul daunelor, care sunt din ce in ce mai frecvente. Aceasta, in conditiile in care parcul auto se mareste, iar infrastructura de transport este subdimensionata”, ne-a declarat Eduard Citu, broker de asigurari in cadrul companiei International Insurance Broker. La acestea se mai adauga inca o cauza, deloc de neglijat. “Piesele de schimb si manopera se scumpesc de la un an la altul”, adauga Citu. Cu aceste argumente, fiecare asigurator si-a afisat deja lista de tarife valabile anul viitor.
Astfel, la Asirom, soferii de sex masculin vor plati tarife cu 6-7% mai mari, in functie de capacitatea cilindrica a masinii. In schimb, politele incheiate de persoanele de sex feminin se vor scumpi cu 5-6%, femeile beneficiind, de altfel, si de tarife mai mici fata de sexul opus. O majorare mai mare va practica Unita, care de anul viitor va scumpi politele incheiate pentru autoturismele cu capacitate cilindrica de pana la 1.200 centimetri cubi, cu aproximativ 10%. Posesorii de masini cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.201 si 1.400 cmc vor plati cu 8,5% mai mult fata de anul acesta. Cresteri mai mari, de aproximativ 15%, va aplica la polite compania Omniasig. Si la Clal, primele de asigurare vor creste de anul viitor cu aproximativ 20%. ABC Asigurari va creste insa tarifele cu 30%, polita platita de o persoana fizica pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica de 1.600 cmc ajungand la 565 lei. Desi majoritatea asiguratorilor aplica din 2008 cresteri de tarife la RCA, sunt si companii care nu vor umbla la pret, cum este cazul Asitrans.
Nu toate companiile au notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) asupra modificarilor de tarife, ci numai sapte, dupa cum ne-au declarat oficialii Comisiei.

Nu toti asiguratorii s-au reautorizat pentru RCA
Chiar daca toti asiguratorii si-au postat pe paginile de web tarifele valabile in 2008 pentru politele RCA, nu acelasi lucru se poate spune in privinta reautorizarii. CSA a aprobat, pana acum, mentinerea autorizatiei de practicare a asigurarii obligatorii RCA pentru zece companii. Pe lista valabila anul viitor se afla Generali Asigurari, Omniasig, Asitrans, Asirom, Astra, Ardaf, Asiban, Allianz-Tiriac Asigurari, BCR Asigurari si BT Asigurari. Sunt asteptate ABC Asigurari, Interamerican, OTP Garancia Asigurari, Unita, Clal si Carpatica.

 

SURSA: gandul

Posted in Etichete: |

0 comentarii: